skrpun

utorak, 24.02.2015.

Pismo

'70-ih godina minulog stoljeća ovdje je bio jedan neobičan lik, Adam se zvao a hodao je praveći osmice i vrteći glavom poput teškog pijanca a nije pio. Imao je nekakvog miša, 'miš bijeli sreću dijeli' i nekakve kuverte i sad ako miš izađe ili ne izađe…tako nešto, od toga je i životario.
Jednom prilikom kod poznanika zamolio me da mu pišem pismo.
Slovilo je na sestru u Njemačkoj koja je bila 30g mlađa. To su bili neka vrsta 'Cigana' a živjeli su u nekoliko starih autobusa gdje se moglo gledati porniće uživo kao da su svingeri.
No svojoj bi djeci znali govoriti: 'vidiš, pokazujući na tvorničku ži(v)čanu ogradu, ako ne slušaš će radiš tamo kod oni cigani u žici'!
I sad diktira mi što ću pisat a društvo i ja se keljimo ko mona na nove mudante. Nisam sve zapamtio ali neke detalje jesam, pa između ostalog je svituje: '…jer draga sestra ako ne pazi na ti ima da umireš a ako umireš nikad više nećeš biti živ'.
Uglavnom u tom stilu i završio je: '…ovo pismo ću ti pošaljem u drugo pismu jer mogu se još čega setim…'!

Našao bi se kod nas po koji (bome i podosta) vrhunski intelektualac bez da ja akademik ili kakademik ali takvi ljudi su odgovorni i dobro promisle u što se upuštaju jer poziv političara shvaćaju ozbiljno. Da političko polje nije zagađeno politikantima, lopovima i lažovima, zacijelo bi imali prave ljude na pravom mjestu a ovako imamo to što imamo.

Čuveni naš diplomata, znate onaj što je bocu skupog pića spremio pod jaketu kad su ga izdajničke kamere uhvatile.
Čovjek koji je znao dogovarati poslove na groblju jer tamošnji stanovnici ne prisluškuju. Čovjek koji je savjetovao g Visoku da najlone sa hranom za gladne ostavlja uz kontejner a Ona to prihvatila kao da nosi kokošji mozak, bio je mentor našim, trenutno, prvim glavama države.
Mate je u poslu diplomacije kao ministar vanjskih poslova bio vrlo uspješan i njegovi sugovornici, ako nisu uspjeli pobjeći, hvatali bi se za glavu i na tečnom materinjem zazivali: 'ajme evo opet onoga'!
Tako su odmah, prije davljenja, potpisivali papire sa zahtjevima jer dok bi izgovorio rečenicu na tekućem engleskom, eto ga ručak. Za dovršiti drugu rečenicu stigne godišnji odmor a kod treće rečenice prispjeli bi izbori.
Dakle njih dvoje bili su Matini đaci ali očito prispjeli za popravni jer ni pismo ne znaju napisat.
Gospođa Visoka očito bez svoga stava klati se na Karamarkovom koncu i sluša savjete te ih plasira u eter sigurna da ne može biti krivac ako je nešto pogrešno jer budimo realni tako i jest.
Ne može bit krivac kad to nije njezino mišljenje.
U prvom pismu zahtjeva premijerovu ostavku a u drugom pismu zahtjeva tematsku sjednicu?
Pitam se kako će sazvati sjednicu ako je posluša i podnese ostavku?

Gospođa Visoka čini se da nije svjesna svog položaja koji se ne sastoji samo u tome da sjedne za kičasti stol s osmjehom za kamere već mnogo, mnogo više. Ali ne, ako treba vozit avion nema problema.
No ako to svjesno radi i obraća se samo svojim biračima koji su u Hrvatskoj ,'de faq', u manjini onda je to jadno.
Ako se osjeća kao kraljica dijaspore (naziv za osobe ili za dio jednog naroda koji je bio prisiljen napustiti svoju korijensku zemlju) onda je i tu u zabludi jer hrvatski narod u BiH nije dijaspora već naprotiv, autohtoni narod te zemlje.
Dijaspora bi bio jedan dio hrvatskog naroda u Hrvatskoj koji su došli iz BiH a mnogo puta sam imao prilike čuti kako je kolijevka hrvatstva u BiH.
Dakle, tvrdim da hrvati iz BiH nisu dijaspora Hrvatske i kao takvi nemaju pravo glasovati na izborima u Hrvatskoj!

Kako su i gospođa Visoka i premijer radili u MVP, soba do sobe i dobro se poznaju onda se nemojmo čuditi što joj nije čestitao na 'pobjedi' jer vrlo dobro zna s kime ima posla i kakvim je izbornim makinacijama došla do trona.
Bistar ali bodljikav i nepristupačan narodu jer ne zna upotrijebiti narodski rječnik da pojasni ono što bi trebao, Zoky sam sebi kopa jamu i pobijedit će ga mnogostruko lošiji 'neprijatelj'.

No što se može, još jednom se pokazalo da narod ima vlast kakvu zaslužuje a ja bih se vratio liku s početka i Adamovoj filozofiji.
'Ovo pismo ću ti pošaljem u drugom pismu jer mogu se još čega setim…'!

- 16:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #