skrpun

utorak, 16.09.2014.

Afera voda

Šta ti je narod? Možeš ga unedogled mijesiti kao tijesto ako mu dodaješ nužnu količinu vode i ako nema kvasca u njemu da ga uzbudi.
Kad se narodu obratiš smirenim glasom, odglumio to ili ne svejedno, a da ti pritom lice i ruke ne odaju nelagodu možeš mu reći što god poželiš i vjerovat će ti osim onih koji te poznaju.
Na tiskovnoj konferenciji župan Šibensko-kninski i pročelnica za zdravstvo obznanili su da nalazi analize vode nisu štetni i da udio štetnih tvari (teških metala i ostalo) ne prelazi maksimum dozvoljenog?? Dakle može se koristiti za piće ako se prokuha?
Direktor vodovoda na upit novinara rekao je da istraga još nije završena pa se ne zna zašto je došlo do zagađenja vode ali da je on siguran kako su to procurila otpadna ulja iz tvornice aluminija na Lozovcu?
I gle čuda, dan poslije policija je pokucala na vrata TAL-a (Tvornice Alumija Lozovac).
Istovremeno na 'jezeru' otpadnih ulja radnici DIV-a postavili su plutajuće brane na Orašnici, pritoki Krke, kako se onečišćenje iz lagune mazuta ne bi širilo, javlja HRT Radio Knin.
Kako se ne bi širilo?

Nafta sadrži rastvorene i različite plinove: H2, CO, CO2, N2, H2S a dio alkina (aciklički nezasićeni ugljikovodici C1-4) sadržanih u njoj u plinovitom je stanju. Njihova raščlamba opada sa porastom temperature a raste sa porastom pritiska. Nafta je malo rastavljiva u vodi a dobro je rastvorna u organskim rastvaračima. Tako struka kaže.
Što je onda u vodi kad je tako ljepljiva?

Radi toga a i radi ljepljivosti prstiju nakon pranja (poznato mi iz prakse) smatram da se radi o uljima koji se rastvaraju u vodi a služe za hlađenje u tehnološkom procesu obrade metala.
Muči me činjenica da se o ovom ozbiljnom ekološkom incidentu ni jednom riječju nije oglasila mjerodavna struka kojoj je na prvom mjestu zdravlje ljudi a ne stranačka pripadnost, zaboga radi se o našim životima.
Ozbiljnost situacije iziskuje da se o analizi vode ukoliko nisu frizirani, javnosti obrati struka a ne političar kojeg se ova 4 dana kao ni gradonačelnika i direktora vodovoda nije moglo ni vidjeti ni čuti.
Nakon ove političke objave sad još više sumnjam i što više siguran sam da se radi o zagađenju kome je uzrok 'uljno jezero' na području Knina.
A da je stvar ozbiljna i da je došlo do sukoba među političarima u svezi stava naspram zagađenja govori i članak u kome koalicijski partner HSP-AS iznosi svoje sumnje sasvim drukčije od županovih.
Strašno je što nam vitalne životne potrebe određuju i kontroliraju političari koji su, neću reći nepismeni jer odmah pokazuju diplomu bilo iz Bihaća, Mostara itd, i tako dokazuju svoju pismenost. No nestručni to fakat jesu a to kod nas dobro prolazi jer kad unutarnji organi sazovu tiskovnu konferenciju, ne državni već osobni, onda je često puta kasno pa se nema ko žalit.
Bilo kako bilo trgovci trljaju bradu jer se pakirana voda prodaje kao alva. Ne pita se gdje je punjena kao što niko ne pita pekare s kojom vodom prave kruh!

- 12:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #