skrpun

petak, 29.08.2014.

Legalno

Što znači legalno ili biti legalan?
Tko određuje je li nešto legalno i tko udara legalni pečat na tezu legalnosti?
Pojam legalno, nakon što je došla demokracija u državi valja brisati kao nešto nelegalno jer po svom habitusu direktno se kosi s demokracijom.
Legalno i demokracija ne idu ruku pod ruku.
Logično, jer ako postoje stranke a postoje, njihov pogled na stvarnost nije isti jer u protivnom ne bismo imali 150 stranaka s tendencijom rasta.
Dakle ono što je jednoj grupaciji to jest stranci zakonito to jest legalno drugoj pak nije.
Pogledajmo nekoliko primjera.
'Vukelićev' most preko Korane koji dolazi iz nigdje a tamo i vodi, njima je bio legalan inače ga ne bi pravili. Ne smatram da je netko toliko lud da ubetonira gomilu novaca u nešto nelegalno.
S druge strane kad je na vlast došla druga grupacija stranaka umjesto da ispod mosta naprave još jednu rijeku oni su most zanemarili kao lanjski snijeg. Kao da nije imao sve potrebne projekte, dozvole i perspektivu, zar je?
Pogledajmo primjer drugi. Pelješki most.
Opet vidovitost i uz skupocjenu projektnu dokumentaciju, perspektivu mosta, utrošena impozantna financijska sredstva na zadovoljstvo i diku svih nas most je podignut.
Impozantna građevina toliko željno čekana napokon je spojila nespojivo, razum i financije.
No kako kod nas dugoročnost tek kratkoročno blicne, pojavio se belaj i most je u korijenu uvenuo.
Čim je zasjela druga garnitura na vlasti most je ocijenjen kao neperspektivan i neprihvatljiv pa kao što vidimo nema ga. Postao je nelegalan.
Primjer treći a može biti i 303 svejedno je, ne mogu falit.
Mnogi ljudi i 'ljudi' napravili su kuće, podigli vile i dvorce i mnogi su to učinili nelegalno jer je mnogo jeftinije.
Tako su i meni govorili: 'samo ti radi legalno i ne boj se ničega'.
Onima što su nelegalno radili prijetilo se rušenjem, sve samljet i u papar pretvorit a za kazne da i ne govorim.
I došlo je to vrijeme. Onima što su radili legalno i potrošili novaca za legalnost da su mogli komotno napraviti još pola kuće, rečeno je: 'a ko vam je kriv, što niste čekali da legalno dođe prava stranka na vlast'!

No može nam biti utjeha da se to ne događa samo nama već po čitavom svijetu lebde slični primjeri kao podsjetnik na demokraciju i različita mišljenja.
Mnogi veliki projekti su napravljeni ilegalno.
Mnoga zdanja su rađena ilegalno.
Kontinentni su stvoreni ilegalno.
Mnogi velikani začeti su ilegalno pa čak i rođeni ilegalno.
Velika otkrića desila su se ilegalno. Ilegalni kotač.
Kako je začet Isus? A postao legalan na ilegalan način ili obrnuto.
Danas je Crkva insignije i traži legalitet u svemu pod svojom kapom a kapu stalno rasteže. Lapisom od kebračovine traži legalnost nad životom i legalno je samo ono što Ona potpiše.
Seks koji se dogodi van toga prljava je rabota koja se niti kreolinom ne može oprati a ljude pretvara u sotone ili prijape.
Djeca iz nelegalne rabote postaju legalni velikani.
Legalno se pomiješalo s ilegalnim i nastale su države!

- 12:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 26.08.2014.

'Mi smo svjetlo ovog grada'

Vjerujem da znate kronologiju događaja oko 'Azimuta' na travnjaku ispod katedrale u Šibeniku. No nije zgorega podsjetiti se.

Uz Katedralu su i biskupski dvori te Biskup ne može uživati miran san. Moguće čak da je prenoćište potražio na drugom mjestu a neki vele kod 'pingvina'.
Prvi javni prosvjed uputio je puku na Veliku Gospu u Vrpolju s najavom da će tražiti zatvaranje tog zla koje razara mlade živote.

Jednu subotu bane policija. Nastane frka i vlasnike noćnog kluba privodi u postaju. Sredstva priopćavanja bruje kako je Biskup uz pomoć Karamarka zatvorio noćni klub.

Vlasnici kažu da imaju sve dozvole za rad kluba i sutradan ih se pušta na slobodu.

Najavljuju se prosvjedi mladih ali nemaju dozvolu policije jer se prosvjed treba najaviti 48h prije.
Preko društvenih mreža i usta na usta organizira se mirno okupljanje ali je indikativno da u znak prosvjeda većina donosi lampione i upaljene ih redaju duž skala pema katedrali.

Okupljanje je mirno i klub trlja ruke jer toliko posjetitelja nije bilo niti za najboljeg koncerta.

Policija zadovoljno trlja ruke jer nema nemira i ne mora intervenirat.

Biskup iza stakla promatra s titrajućim osmjehom i svako malo pogladi bradu jer lampioni koje proizvodi biskupova družina prodaju se kao alva.

I svima dobro. Bože sretnoga li naroda!

- 13:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 06.08.2014.

A di je Vaso?

I dok sam zanesen slušao i gledao moralne vertikale, tu snagu čovječnosti i magnetizma koji me uvlačio poput usisivača, moja duša je lebdjela iznad Ćavoglava nošena snagom riječi Božjeg izaslanika. Biskupa koji u svakoj prilici a posebno na ovakvim svečanostima širi neizmjerno čistu ljubav među Hrvatima. Ljubav koju mogu osjetiti samo pravi vjernici koji su spremni i toljagom braniti svoju vjeru od napasnika i crvenih vragova što su posijani diljem hrvatske zemlje poput maka.
Ko je taj koji se mogao oduprijeti emocijama kad je na binu stupio Dario Kordić, namjestio oćale i glasom uskrslog uznika poručio naciji da je 'ovo jedini pravi put kojim Hrvatska treba hoditi'.
Da, jedino se može krenuti pravim putem nakon robije koju je odgulio ni kriv ni dužan na pravdi Boga i naroda svoga.
Poput uskrslog Krista on želi povesti hrvatski narod u blagostanje i cvijećem posutom svakodnevicom. Jedino pravednici koji su osuđeni za izmišljena djela koja im se stavljaju na teret, kao što su ratni zločin, ratno profiterstvo i pljačka mogu iznjedriti žrtvu-pravednika koji je u stanju čista obraza stati pred narod i povesti ga uz blagoslov Božjeg izaslanika.

U tom transu, zaslijepljen ljubavlju koja kuli iz svake pore prisutnih domoljuba, moj me vremeplov vratio u Knin samo nekoliko sati ranije gdje su održani svečani govori.
Za govornicom je stupila predsjednica RH Colinda G. Kitarović i nadahnutim govorom izmamila osmjehe i salve oduševljenja na licima prisutnih. Već na Sinjskoj Alki predsjednica je samo svojom pojavom zasjenila sve prisutne pa tako i alkare te još ne znam tko je slavodobitnik?
A iza mase sa zviždaljkama u ustima i grlenim glasovima urlali su Josipović, Milanović, Leko i ostali.
Nakon cijenjene dame stupio je za govornicu veliki Karamarko te napravio facu kao da je zagrizao još toplo, pokriveno papirom. Sigurnost koja zrači iz njegovog nastupa ljudima je izmamila aplauz.
Josipović, Milanović, Leko i ostali opet su zviždali i urlali da se glas dotičnog jedva čuo ali masa je znala što im poručuje.

Iz svojevrsnog transa prenuo me povik 'za dom' pa sam se vratio u stvarnost i dok sam slušao pjesme sa izljevima ljubavi spram Hrvatske pokušao sam lamentirati.
Ako narod prihvaća samo ljude koji su robijali i koji su stekli oreol uznika i rado ih bira za svoje vođe, zašto se dotični brane od optužbi i teške novce bacaju na obranu?
Ako mi je lamentiranje na pravom putu za očekivati je neviđenu gužvu pred DORH-om sa molbama da ih se procesuira.

Dojmovi s proslava ne mogu tek tako nestati iz glave pa se još tjednima podgrijava ushićenje i to drži čovjeka u visinama lebdeći poput oblaka. S tim ushitom ušao sam u Konzum-a i nakon što sam vidio ono što mi se ne dopada ugurao sam zviždaljku među zube i krenuo puhat. Onda sam izvadio zviždaljku i nastavio urlati UA, UA, UA….
Masa je bila oduševljena ali odmah su pritrčali neki u crnoj odori s pljucama na boku i pitali me zašto urlam. Rekao sam da nisu prave i da mi se ne sviđaju i da je to moj protest.
- Ko nije pravi i ko ti se ne sviđa?- pitali su i zavrtali mi ruke na leđima.

Uglavnom ovo sam izdiktirao sestri koja je imala razumijevanja jar su meni obukli neki tip košulje bez botuna da mi se ruke odmaraju?

- 11:41 - Komentari (21) - Isprintaj - #