skrpun

utorak, 10.06.2014.

Vrijeme bukača

Nije dovoljno pozvati se na onu Andrićevu: 'Dođu tako vremena kad pametan zašuti, budala progovori a fukara se obogati', ovo stanje luđe je od toga!
I to je ono što ne razumijem a moram prihvatiti jer to je naše more, u tome se kupamo. To je odlika našeg doba a bome i ne samo našeg već i generacija ispred ali i iza.
Gundulić u Osmanu reče:
''Kolo od sreće uokoli
vrteći se ne pristaje:
tko bi gori, eto je doli,
a tko doli gori ustaje.''

Crvotočina u svim vremenima čini se da je realnost, ali se pitam koliko dugo traje?
Što se treba desiti da se 'kolo' okrene? Može li se očekivati za trajanja ljudskog vijeka da se trend preokrene pa da jedinka u svome žitku osjeti dobru i lošu stranu vremena?

''Ah, čijem si se zahvalila, tašta ljudska oholosti? Sve što više stereš krila, sve ćeš paka niže pasti"!

Nastavlja Gundulić u stilu velikog proroka a mi bogufala to vidimo i bez teleskopa jer naše 'zvijezde' nisu daleko počevši od političara kao najbrojnijih.
Galamom se smjenjuju vlade a uvijek naelektriziranu masu predvodi bukač. Bukom se dolazi do pozicija moći i održava na tronu makar hodajući po rubu.
Bukom se razgovara na sudu, na intervjuima a posebno na televiziji čija je gledanost najveća.
Buka je prisutna kod svih gdje miriše lova i nema silaska 's visine' bez buke i bruke.
Bukači obvezno u svom vokabularu imaju pun spremnik raznoraznih psovki koje uvjerljivo i grleno puštaju iz svojih glasnica a slušatelji i gledatelji s odobravanjem klimaju glavama, slušaju i plješću.
Publika im se divi!
Uglavnom su to prikrivene prijetnje dežurnom neprijatelju bez kojih je nezamisliva komunikacija i osobni su znak prepoznavanja 'careva'.
Pri svakom bukanju vodi se računa da makar svaka treća riječ u rečenici spomene spolovilo muško ili žensko u raznim varijacijama ovisno o temi.
Ako kojim slučajem voditelj opomene sugovornika da pripazi kod izražavanja 'car' će na to povišenim tonom odgovoriti da se njegova misao ne može realno interpretirati bez spomenutih 'alatki'.
No bukač će uvijek istaknuti svoju skromnost i kazati da to što je on organizirao prikupljanje pomoći za stanovnike potopljenih dijelova Slavonije ne moraju mediji znati.
Voditelj s odobravanjem klima glavom.

Ako je Gundulić još 1600-o i koje spjevao 'tko bi gori…' to znači da je za svog kratkog vijeka okusio i dobru i lošu stranu društvenog upravljanja. Blago Njemu!
Laku noć ljudska skromnosti i besjedo! Dobila si nasljednika i možeš se mirno utopiti u svome jadu!

- 00:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #